Keep talking!

Communiceren doen we allemaal, de hele dag door. Of het nu verbaal is om met onze gezichtsuitdrukking en lichaamstaal, binnen je gezin of met je collega’s en klanten. Daardoor lijkt het misschien makkelijk en vanzelfsprekend, maar juist de communicatie is het vlak waarop we elkaar vaak niet begrijpen, projecten niet slagen, klanten niet tevreden zij of we niet effectief werken.

Iedereen communiceert namelijk vanuit zijn eigen ervaring, belevingswereld en overtuigingen. Dat alles bepaalt hoe we onszelf uiten, maar ook welke behoeften we hebben om informatie van een ander goed te kunnen ontvangen en verwerken. En aangezien we dat niet altijd van onszelf bewust zijn, laat staan met elkaar bespreken, ontstaan daar al snel misverstanden en kun je ervaren dat je niet op de zelfde lijn zit als de ander.

Hoe beter je zelf bewust bent van je eigen stijl en behoeften, hoe beter je ze ook bij de ander kunt herkennen. Dan zul je sneller ontdekken waarom je met de een moeiteloos communiceert en het met de ander moeizaam blijft. Het belangrijkste is dat je met elkaar in gesprek blijft . Keep talking!